Czas na zioła… wrzos

2018-10-23T10:34:19+02:00 4 września, 2016|

Wrzos zwyczajny –Calluna vulgaris L.)

Roślina spotykana w pasie klimatu umiarkowanego i zimnego. W Polsce wrzos rozpowszechniony jest nizinach oraz niższych rejonach górskich. Występuje zwykle na glebach piaszczystych, jałowych, nie znosi wapnia i nawozu. Tworzy wrzosowiska w suchych lasach sosnowych i brzozowych oraz na porębach leśnych. Wrzos jest ( 10- 12-letnią), karłowatą krzewinką wysokości od 20 do 80 cm. Wykształca wznoszące się gałązki, gęsto okryte drobnymi równowąskimi liśćmi. Drobne dzwonkowate, czteropłatkowe różowe, czasami białe, kwiaty zebrane są w wielokwiatowe grona na szczytach gałązek. Owocem jest omszona torebka. Roślina kwitnie od lipca do września. Surowcem leczniczym są kwiaty oraz szczyty pędów, które zbiera się w początkach kwitnienia, pod koniec sierpnia, ścina się górne części rozkwitających gałązek, a następnie suszy, które po ususzeniu słabo pachną i mają gorzkawy smak.

Surowcem są kwiaty i ziele.

Skład i działanie.

Surowiec zawiera glikozydy fenolowe, głównie arbutyna i metyloarbutyna, nieco olejku eterycznego, flawonoidy, garbniki, aminokwasy, kwasy organiczne (cytrynowy, fumarowy), trójterpeny (kwas ursolowy), substancje gorzkie, śluzy, składniki mineralne, (kadm, magnez, mangan, żelazo), sole mineralne z dużą ilością krzemionki. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające.

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Ziele wrzosu stosuje się w przewlekłych nieżytach dróg moczowych, zapaleniu miedniczek nerkowych i nerek oraz kamicy nerkowej. Zalecany jest jako środek odtruwający w niektórych zaburzeniach przemiany materii, w chorobach skórnych, np. egzemie, w trudno gojących się ranach, w gośćcu., oraz pomocniczo przy chorobach reumatycznych, chorobach wątroby i bezsenności.

Postać leku

Napar na zimno. 2 -3 łyżki ziela wrzosu zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wody, pozostawić na 8 godzin, odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po ½ szklanki naparu.

Odwar. 1 łyżkę kwiatów lub 11/2 łyżki ziela wrzosu zalać 2 szklankami wody gotować 5 minut, odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po 1/3 szklanki odwaru.

Ziołowa mieszanka o działaniu moczopędnym – zmieszać w równych częściach kwiaty wrzosu, kwiaty chabru bławatka, kwiaty wiązówki, liście brzozy, ziele połonicznika, zioła dokładnie wymieszać. 3 łyżki mieszanki ziół zalać 3 szklankami wody, ogrzewać na wolnym ogniu do wrzenia, ale nie gotować, odstawić na 15 minut, przecedzić do termosu. Napar pić po 2/3 – 1 szklanki, 3 – 4 razy dziennie między posiłkami. Napar działa moczopędnie i odkażająco na drogi moczowe, a zwłaszcza na pęcherz, a także w kamicy moczanowej.

Ziołowa mieszanka w kamicy moczowej – zmieszać 50 g kwiatów wrzosu, 50 g kwiatów wiązówki, 50 g ziela rdestu ptasiego, 25 g ziela uczepu trójlistkowego, 25 g mięty pieprzowej, zioła dokładnie wymieszać. 3 łyżki mieszanki ziół zalać 3 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Napar pić po 2/3 – 1 szklanki, 3 razy dziennie po jedzeniu, przy kamicy szczawianowej.

Ziołowa mieszanka na zakażenie dróg moczowych – zmieszać 50 g kwiatów wrzosu, 50 g kwiatów nagietka, 25 g kwiatów kasztanowca, 25 g rozdrobnionego korzenia omanu, 25 g ziela tymianku, 25 g kwiatów bzu czarnego, zioła dokładnie wymieszać. Do termosu wsypać 2 ½ łyżki mieszanki ziołowej, zalać 3 szklankami wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę. Napar pić po 2/3 szklanki 3 – 4 razy dziennie. Napar działa jako środek bakteriobójczy, przeciwkrwotoczny, przeciwzapalny, oraz wzmacniający naczynia włosowate, przy ostrym i przewlekłym infekcyjnym zapaleniu dróg moczowych, a także w nieżycie żołądka i jelit.

Ziołowa mieszanka na zapalenie miedniczek nerkowych – zmieszać 50 g kwiatów wrzosu, 100 g liści borówki brusznicy, 50 g ziela skrzypu, 20 g liści brzozy, 20 g liści orzecha włoskiego, zioła dokładnie wymieszać. 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wody odstawić na 1 godzinę do napęcznienia. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ – 2/3 szklanki, 3 – 4 razy dziennie między posiłkami.