Loading...
Dietetyka wg TCM 2018-10-23T21:48:11+02:00

Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Dietetyka w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej TMCh  to nie dieta, lecz styl życia. To koncepcja postrzegania człowieka, jako nierozerwalnej całości, człowieka współistniejącego z naturą i przestrzegającego praw natury.

Podstawą  zdrowego zrównoważonego odżywiania jest różnorodność produktów, których właściwości odżywcze wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają. Dlatego w myśl dietetyki wg TMCh, analizowanie naszych chorób, jako dysfunkcji poszczególnych narządów i rozważanie ilościowego i jakościowego składu spożywanych pokarmów jest nieporozumieniem.

Wykluczenie z naszej diety pewnych produktów i spożywanie w ich miejsce innych w nadmiarze, jest poważnym błędem żywieniowym, który skutkuje załamaniem się zdrowia po latach stosowania takiej diety.

Założenia zrównoważonego odżywiania:

  • Pokarm oddziałuje na cały organizm, a nie tylko na jego poszczególne organy lub funkcje. 
    Dlatego też spożywanie w przewadze produktów lub potraw, które mają na celu leczenie jednej dysfunkcji lub jednego organu, ze względu na ich składniki odżywcze w oderwaniu od pozostałych problemów zdrowotnych lub pokarmów, jest niewłaściwe i szkodliwe, na przykład dieta beztłuszczowa może być przyczyną otyłości, ponieważ przy braku tłuszczu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na cukier, co powoduje, że mamy apetyt na słodycze. Tłuszcze są bezwzględnie niezbędne w przebiegu dojrzewania płciowego młodzieży
    i ich brak, w szczególności w diecie dziewcząt, powoduje poważne zakłócenia hormonalne.
  • Pożywienie powinno być dostosowane do strefy klimatycznej,w której żyjemy.
    Dieta diecie nie równa. To, co dobre jest dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, czy słonecznej Kalifornii niekoniecznie jest korzystne dla Europejczyka z północny, Eskimosa, czy mieszkańca Afryki. Europejczyk będzie potrzebował diety kalorycznej, urozmaiconej i ogrzewającej, Eskimosi potrzebują diety wysokokalorycznej, energetycznej i ogrzewającej, a mieszkaniec Afryki niskokalorycznej i ochładzającej.
  • Produkty żywnościowe powinny być związane z porą roku ze względu na ich właściwości i wartość energetyczną. Intuicyjnie w zimie preferujemy pokarmy bardziej energetyczne mięsne, słodkie i tłuste, mamy też mniejszą ochotę na surówki (czas karnawału nie jest przypadkowy).Wiosną przychodzi nam ochota na pokarmy roślinne, wyjątkowo smakują nam nowalijki, które działają na nasz organizm oczyszczająco i rewitalizująco. To czas na posty oczyszczające (czas Wielkiego Postu, też nie jest przypadkowy). Latem intuicyjnie, jeśli nie stosujemy jakiejś „sztucznej” diety, wybieramy pokarmy ochładzające w szczególności owoce, surówki, jogurty, kompoty, chłodniki. Ciężkie, smażone potrawy po prostu nam nie smakują. Jesienią „gromadzimy zapasy”, preferujemy posiłki słodkie, zróżnicowane mięsno-warzywne. Każda pora roku oferuje nam inne produkty oraz wymaga innego typu pokarmu.
  • Składniki odżywcze nie występują w naturze oddzielnie.
    Składniki takie, jak: białko, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne i witaminy w produktach naturalnych nie występują oddzielnie i nie powinny być spożywane osobno. Wchodzą one w skład tkanek roślinnych i zwierzęcych, które służą nam jako produkty spożywcze lub artykuły żywnościowe.
  • Proces trawienia i przyswajania w naszym organizmie wymaga odpowiednich parametrów.
    Składniki odżywcze w pożywieniu są wzajemnie powiązane zależnościami rodzajowymi i energetycznymi, a organizm musi być w odpowiedniej kondycji psychofizycznej, aby móc je strawić i czerpać energię z pokarmu. Trawienie to skomplikowany proces chemiczny wymagający odpowiednich parametrów tj. czasu, katalizatorów (enzymów), ciśnienia, ale też i odpowiedniej temperatury (dlatego między innymi, nie powinniśmy łączyć potraw zimnych z ciepłymi lub popijać ciepłych potraw zimnymi napojami).
  • Najbardziej intuicyjnie odżywiają się małe dzieci. Dzieci wybierają pokarmy, które im służą i odrzucają „szkodliwe”. To my rodzice (a w szczególności babcie) powodowani troską i miłością oraz zaleceniami współczesnej dietetyki, narzucamy dzieciom „prawidłowy” sposób odżywiania i nieświadomie stajemy się sprawcami ich problemów zdrowotnych, ciągłych przeziębień, alergii, załamania się odporności. Dlatego, jeśli Ty i Twoja rodzina odżywiacie się „zdrowo”, a mimo to macie nadal problemy z odpornością, alergiami, przeziębieniami, zmęczeniem i brakiem energii, tyjecie zamiast chudnąć, jesteście rozdrażnieni, macie problemy z koncentracją lub snem, a wasze problemy zdrowotne nasilają się, to zastanówcie się, czy właściwie zaspokajacie potrzeby żywieniowe.
Zadzwoń pod numer tel. 502 31 67 89 albo zadaj pytanie poprzez formularz kontaktowy w panelu KONTAKT